Kilka słów o herbacie.
Herbata czarna
Listki Camelii sinensis przechodzą pięć etapów przetwarzania, by stać się czarną herbatą: więdnięcie, rolowanie, fermentację (utlenianie), suszenie, sortowanie pod względem wielkości liści. Różne frakcje wielkości liści decydują o jego mocy. Większe liście dają napar łagodniejszy, odpowiedni na herbatę popołudniową. Czarną herbatę parzymy zwykle 1 – 1,5 minuty, w temperaturze 95 – 100 stopni. Po tym czasie ma wyrazisty aromat, bursztynowy kolor i przyjemny słodkawy smak. Jeżeli zostawimy ją na dłużej wytworzy się gorycz, przez którą do czarnej herbaty zaczęto dodawać cukier.
Herbata zielona
Herbata zielona nie podlega utlenianiu i dlatego jej liście są jaśniejsze. Również napar ma zazwyczaj jaśniejszy kolor i lżejszy smak, chociaż warto pamiętać o jego naturalnej cierpkości, którą łagodzi odpowiednie zaparzenie – w przestudzonej nieco wodzie, krótsze niż w przypadku herbaty czarnej. Te same listki zielonej herbaty można zaparzyć trzykrotnie, za każdym razem przedłużając czas parzenia. Parzenie zielonej herbaty powinno trwać przez maksymalnie trzy minuty w 70° – 80°C – wtedy będzie najlepiej smakować. W zależności od gatunku może to być 1 – 1,5 minuty lub 2 – 2,5 minuty.
Herbata biała
Nazwę zawdzięcza jasnemu naparowi oraz białej barwie pączków, przypominających płatki kwiatu szarotki. Prawdziwa biała herbata pochodzi z tego samego krzewu, co pozostałe rodzaje herbat, ale przygotowuje się ją tylko z nieprzetworzonych pączków herbacianych liści. Prawdziwa biała herbata jest droga i trudna do zdobycia, gdyż produkuje się ją w niewielkich ilościach. Herbata biała jest bardzo delikatna, więc używamy jej 2g na 100g wody. Temperatura waha się zwykle między 75 a 90°C. Z czasem jest bardzo różnie. Pierwsze parzenie białej herbaty zwykle powinno zająć 1 – 3 minuty, a drugie nieraz można przetrzymać 10 minut.
Firma pochodząca ze Sri Lanki została założona w 1988 roku przez Merrill J Fernando. Herbaty Dilmah nie można porównać do herbat innych marek obecnych na polskim rynku, ani też do innych herbat cejlońskich. Ta szlachetna herbata posiada szczególnie wysoką jakość ze względu na zbiór i sposób produkcji. Zbierana jest ręcznie – tylko dwa młode listki i pąk, w których gromadzi się cały smak i aromat w chwili gdy osiągają pełnię dojrzałości. Dilmah pakowana jest na Cejlonie, a więc na miejscu zbiorów. W przypadku herbaty jest to niezwykle ważne. Herbata jest rośliną higroskopijną – łatwo wchłania wilgoć, łatwo wchłania też obce zapachy i szybko wietrzeje. Tylko jak najszybsze zabezpieczenie jej opakowaniem ostatecznym, detalicznym, czyli tym które otworzą dopiero konsumenci, pozwala „dowieźć” do oddalonych nieraz o kilka tygodni miejsc herbatę posiadającą pełnię swych walorów. Asortyment obejmuje bardzo różnorodne herbaty – od podstawowych produktów, które sprzedają sieci handlowe, po herbaty regionalne wysokiego gatunku, oferowane w dobrze zaprojektowanych luksusowych puszkach.
Działalność firmy Twinings rozpoczęła się już w 1706 roku. Obszerna wiedza na temat herbaty i ogromna pasja były przekazywane z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu obecnie możemy się rozkoszować pysznymi herbatami Twinings na całym świecie. Firma oferuje szereg herbat owocowych, Earl Grey, English Breakfast, a także kawę i czekoladę do picia, zatem każdy znajdzie coś dla siebie.
Ahmad Tea London to najlepsza herbata, która powstaje dzięki wiedzy i doświadczeniu rodziny, czuwającej nad każdym etapem ich produkcji: od momentu uprawy do chwili dystrybucji. Siedzibą firmy jest Wielka Brytania – kraj, w którym picie herbacianego naparu jest narodowym rytuałem.
Połączenie wnikliwej selekcji i tradycyjnych metod zbierania liści sprawia, że każdy smakosz może cieszyć się wyrazistym smakiem i aromatem herbat. Wysoko wykwalifikowani kiperzy herbaciani tworzą wyszukane i wyrafinowane mieszanki, a szczegółowa kontrola gwarantuje utrzymanie najwyższej jakości w każdej filiżance.
W Polsce herbaty Ahmad Tea London są dostępne od 1997 roku. Przez ten czas wśród koneserów zyskały opinię doskonałych mieszanek, a grono ich miłośników nieustannie rośnie.
Marka oferuje szeroką gamę herbat czarnych, zielonych, czarnych smakowych, zielonych smakowych i naparów owocowych, zarówno w opakowaniach dla detalu i gastronomi, jak i w formie ekskluzywnych prezentów.
Copyright @ 2020 Nautil.pl.